Uw cv-ketel ontluchten is noodzakelijk op het moment dat u een nieuwe cv-ketel heeft laten plaatsen, of wanneer u deze net heeft bijgevuld. Op het moment dat u de cv-ketel bijvult, zal er ook zuurstof in het systeem komen. Dit zuurstof zit vaak al in het water, wat zich vertaalt in grote luchtbellen. Die luchtbellen ontstaan op het moment dat het water verwarmd wordt. Op dat moment zullen de zuurstofdeeltjes stijgen en de luchtbelletjes aan het oppervlak veroorzaken. Een dergelijke situatie ontstaat ook op het moment dat u koud water in een pannetje opwarmt. Luchtbellen zullen voor een minder goede werking van de cv-installatie zorgen. Daarbij kunnen de luchtbelletjes ongebruikelijke geluiden rond de cv-ketel veroorzaken. Gelukkig is het heel eenvoudig om de cv-ketel te ontluchten! Ons advies is om dit minimaal eens per jaar te doen om bovenstaande gevolgen te voorkomen.
Laten ontluchten door een loodgieter
Wanneer u een nieuwe cv-ketel heeft laten plaatsen, zal een loodgieter uw cv-ketel ontluchten in veel gevallen. Zo heeft u hier zelf geen omkijken meer naar! Ook tijdens het onderhouden van uw cv-ketel kunt u het ontluchten van de cv-ketel aan uw loodgieter overlaten. Zo weet u zeker dat uw cv-installatie optimaal werkt en geen last heeft van de ontstane luchtbelletjes. Dit verhoogt het rendement van het systeem, waardoor uw energieverbruik afneemt. Daarnaast scheelt het een hoop tijd en vieze handen.
Zelf uw cv-ketel ontluchten na het bijvullen
Mocht u de cv-ketel onlangs hebben bijgevuld, dan zult u deze moeten ontluchten. Zoals eerder beschreven komt er zuurstof in het systeem, als u deze bijvult. Het ontluchten van het systeem doet u door de ontluchtingskraan bij uw radiator open te draaien. Er zijn speciale sleuteltjes die het opendraaien van deze kraan mogelijk maken. Doe dit heel voorzichtig, om te voorkomen dat het water uit de leidingen spuit. Ook doet u er verstandig aan om een emmer of een doek onder het kraantje te houden. Het opendraaien van de ontluchtingskraan zal een sissend geluid geven. Heeft u alle radiatoren ontlucht? Dan kunt u alle radiatorknoppen weer opendraaien. Zet vervolgens uw thermosstaat weer aan. Wacht daarna een tijdje, voordat u de waterdruk van cv-ketel gaat controleren. Is de druk tussen de 1,5 en 2 bar, dan kunt u de cv-ketel weer aanzetten, en de thermosstaat op de gewenste temperatuur instellen. Is de druk lager dan 1,5 bar, dan moet de ketel bijgevuld worden.