In de wintermaanden loopt u het risico op bevroren leidingen. Dit brengt grote risico’s met zich mee! Het water zal uitzetten, waarbij de druk op de leidingwanden vergroot wordt. Naarmate deze druk verder toeneemt, zullen de leidingen barstjes gaan vertonen. In het ergste geval knapt de volledige leiding en veroorzaakt dit een lekkage. Deze lekkage zult u in eerste instantie niet in de gaten hebben. Het water in de leidingen is immers bevroren! Pas wanneer het water in de lente smelt, zult u de lekkage opmerken.
Gelukkig is het relatief eenvoudig om bevroren leidingen te voorkomen. Sluit de leidingen naar uw buitenkranen bijvoorbeeld af in de wintermaanden.
Het ontstaan van bevroren leidingen
Tijdens de koude dagen is er vaak sprake van grondvorst. Als gevolg van deze grondvorst kan het water in uw leidingen bevriezen. Let wel, dit gebeurt alleen bij stilstaand water. Het is zodoende niet mogelijk dat de leidingen naar uw kranen in huis bevroren zullen raken. U gebruikt immers dagelijks de kraan in uw keuken, de douche in de badkamer, enzovoorts. De buitenkranen worden echter niet of nauwelijks gebruikt in de winter. Om te voorkomen dat deze leidingen bevriezen, kunt u deze afsluiten. In uw leidingnetwerk zit een klein kraantje, waarmee het mogelijk is om specifieke leidingstukken af te sluiten. Zo kunt u de leidingen naar uw buitenkranen afsluiten. Zorg er nog wel voor, dat het water wat al in de leidingen zit wegstroomt, door de kranen nog enige tijd open te zetten.
Wat te doen bij bevroren leidingen?
Mocht u onverhoopt toch te maken krijgen met bevroren leidingen, dan kunt u deze heel voorzichtig ontdooien. Dit doet u door warme doeken om de leidingen te binden. Op deze manier zal het water in de leidingen langzaamaan smelten. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk na het bevriezen van het water in de leidingen te doen. Zo gaat u het knappen van de leidingen tegen.