Lekt er water uit uw cv-ketel? Verliest u snel waterdruk of duurt het erg lang voordat uw huis warm wordt? Dit kan duiden op cv-ketel lekkage. Een lekkende cv-ketel is erg vervelend en kan voor veel ongemakken zorgen. In dit artikel worden de veelvoorkomende oorzaken van een lekkende cv-ketel besproken, wanneer een lekkage gevaarlijk is en worden er 4 tips gegeven om lekkage te voorkomen.
Waardoor kan de cv-ketel lekken?
Een cv-ketel kan om verschillende redenen lekken. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:
-
Versleten of beschadigde pakkingen
De pakkingen in een cv-ketel zorgen voor een goede afdichting van gas, water en lucht. Pakkingen kunnen of beschadigd raken, dit kan leiden tot lekkage. Dit probleem is vaak makkelijk op te lossen door de pakkingen te laten vervangen. Deze pakkingen worden vaak vervangen door een loodgieter.
-
Te hoge of te lage druk
Een Cv-ketel heeft genoeg druk nodig om goed te kunnen functioneren. Bij te hoge druk kunnen onderdelen gaan lekken. Een te lage druk betekent dat er mogelijk lucht in het systeem zit, wat ook kan duiden op lekkage. Wanneer de waterdruk te laag is moet de cv-ketel meer energie gebruiken om zo het huis te verwarmen. De druk van de cv-ketel valt te controleren via de manometer. Indien nodig kan de cv-ketel bijgevuld worden om de druk weer op het juiste niveau te krijgen. Het advies is om de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar te houden. Zie het ontstaande stappenplan om het water bij te vullen:
Stap 1 – Schakel de Cv-ketel uit: en laat hem afkoelen.
Stap 2- Sluit de vulslang aan de waterkraan.
Stap 3 – Draai de kraan open en houd de waterdruk in de gaten.
Stap 4 – Vul de druk aan tot het tussen de 1,5 en 2 bar ligt.
Stap 5 – Sluit de kraan af en ontkoppel de slang
Stap 6 – Zet de Cv-ketel weer aan en controleer of de druk stabiel blijft.
-
Kapot expansievat
Een expansievat vangt de drukverschillen in de cv-ketel op. Wanneer deze kapot is, stijgt de druk en ontsnapt er water via het overdrukventiel. Ook dit kan leiden tot een lekkage. Een nieuw expansievat laten installeren is vaak de juiste oplossing.
-
Corrosie of roestvorming
Een cv-ketel gaat zo’n 12 tot 15 jaar mee. Kenmerken van een oude cv-ketel: Radiatoren worden warm wanneer de kraan wordt open gezet. De cv-ketel moet steeds vaker bijgevuld worden. Of het duurt bijvoorbeeld heel erg lang voor de woning op temperatuur komt. Oude cv-ketels zijn gevoeliger voor roest. Op lange termijn kan dit leiden tot gaten en scheuren in leidingen of de cv-ketel. Een cv-ketel die ouder is dan 10 jaar of een slecht onderhouden cv-ketel heeft een grotere kans om lekkage te veroorzaken. Schakel bij het vervangen van een cv-ketel een expert in.
-
Vulkraan
De vulkraan wordt gebruikt om de cv-ketel met water bij te vullen wanneer de druk te laag is. Vaak wanneer de vulkraan versleten is of niet goed afgesloten is na het bijvullen, ontstaat er een lekkage. Zorg er daarom altijd voor dat u na gebruik de vulkraan goed dichtdraait. Blijft de vulkraan nu lekken, zelfs wanneer de kraan goed is dichtgedraaid? Schakel dan een expert in.
-
Condens afvoer
Tijdens het verbrandingsproces in de cv-ketel ontstaat condens. Condenswater wordt normaal afgevoerd via de condens afvoer. Wanneer deze verstopt is of lekt, kan dit zorgen voor lekkage rondom de cv-ketel. Controleer daarom dan ook regelmatig de condens afvoer en laat deze goed schoonmaken of vervangen als u problemen ervaart.
Wat te doen bij cv-ketel lekkage?
Heeft u nu een lekkage ontdekt bij uw cv-ketel? Lees dan goed de onderstaande stappen door.
-
1. Schakel de cv-ketel uit
Schakel de cv-ketel direct uit om verdere lekkage en schade te voorkomen. Uitschakelen kan via de schakelaar op de ketel of via de stroomvoorziening. Zorg ervoor voordat er andere stappen ondernomen worden dat uw cv-ketel volledig is afgekoeld.
-
2. Controleer waar het lek vandaan komt
Probeer de plaats van lekkage te vinden. Zie hiervoor ook de eerder gegeven informatie over alle mogelijke plaatsen van cv-ketel lekkage. Door te kijken waar de lekkage is kan bepaald worden of het probleem zelf op te lossen is door bijvoorbeeld het bijvullen van de waterdruk of dat er een professional ingeschakeld moet worden.
-
3. Draai de watertoevoer dicht & voorkom schade aan elektrische onderdelen
Als uw cv-ketel veel water lekt, kunt u ervoor kiezen om de watertoevoer af te sluiten. Zo wordt verdere waterschade voorkomen. Pas op met water in de buurt van elektrische onderdelen van de cv-ketel. Dit zorgen voor kortsluiting. Denk bij elektrische cv-ketel onderdelen aan de besturingsprintplaat, de ventilator, schakelaars of bijvoorbeeld het bedieningspaneel.
-
4. Schakel een professional in
Weet u niet u hoe het moet aanpakken of kunt u de bron van de lekkage niet vinden? Schakel een professional in! Een loodgieter kan de snel lekkage opsporen en veilig oplossen.
Is een lekkende cv-ketel gevaarlijk?
Dat is natuurlijk het belangrijkste om te weten. In sommige gevallen kan een lekkage gevaarlijk zijn. Let op: Gas- en koolmonoxidelekkages zijn levensgevaarlijk. Neem dan ook direct actie op bij het vermoeden hiervan!
-
Waterlekkage:
Meestal niet gevaarlijk. Maar deze vorm van lekkage kan natuurlijk wel schade veroorzaken aan het huis. Pas ook op dat het vocht niet de elektrische onderdelen in de cv-ketel aantast. Schakel op tijd een vakman in want dit kan kortsluiting veroorzaken.
-
Gaslekkage:
Deze vorm van lekkage is wel gevaarlijk. Wanneer u gas ruikt of een gaslek vermoedt onderneem dan gelijk actie. Open de ramen en deuren, verlaat het huis en neem contact op met professional.
-
Koolmonoxidelek:
Een lekkende cv-ketel kan ook koolmonoxide vrijgeven. Pas op want dit kan levensgevaarlijk zijn! Tijdens de verbranding van gas en lucht in de cv-ketel ontstaat koolmonoxide/koolstofmonoxide. Een kleine hoeveelheid koolmonoxide in de lucht leidt al snel tot hoofdpijn, misselijkheid, braken maar ook bewusteloosheid. In het ergste geval overlijden als er niet per direct wordt ingegrepen. Zorg altijd voor een werkende koolmonoxidemelder in de buurt van de cv-ketel.
4 tips om CV ketel lekkage te voorkomen!
Om lekkages in de toekomst te voorkomen zijn verschillende dingen belangrijk.
-
Tip 1 – Jaarlijks onderhoud
Zorg ervoor dat de cv-ketel minstens één keer per jaar gecontroleerd wordt door een expert. De expert kijkt de cv-ketel na en vervangt onderdelen indien nodig. Dit zorgt ervoor dat problemen op tijd worden opgespoord voordat er verdere problemen ontstaan.
-
Tip 2 – Controleer de druk regelmatig
Zoals eerder vermeld, moet de waterdruk gemiddeld tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Zorg ervoor dat u dit regelmatig controleert en de ketel bijvult waar nodig. Zie voor het bijvullen, het eerder gegeven stappenplan.
-
Tip 3 – Let op tekenen van slijtage
Zorg ervoor dat de onderdelen zoals pakkingen en het expansievat op tijd worden vervangen wanneer deze de beginverschijnselen van slijtage vertonen.
-
Tip 4 – Schakel op tijd een professional in!
Weet u nu niet wat u moet doen of hoe u het moet aanpakken? Geen zorgen, heel begrijpelijk. Schakel op tijd een professional in en laat u goed adviseren wat te doen.
Geen succes met de lekkage vinden? Schakel een professional in!
Heeft u last van een lekkende cv-ketel of vermoedt u een lekkage? Bel direct naar Loodgietersbedrijf H. Boon en maak vandaag nog een afspraak! Loodgietersbedrijf H. Boon staat voor u klaar! Een afspraak maakt u door te bellen naar het nummer 026-7820107.